516

4g

Bildiğiniz gibi geçen gün ülkemizin önde gelen telefon operatörlerinden olan Turkcell, 4G’yi ülkemizle ne zaman tanıştıracağını açıklamıştı. Sadece geliş tarihinin yerine 4G hakkında detaylı bilgilere de yer verilirken biz de bu yazıda sizlere 4G hakkında bilinmeyenleri aktardık. Ülkenin en geniş kapsama alanına sahip olan Turkcell’in 4G’yi nasıl bir kaliteyle bizlere sunacağını tahmin edemeyiz tabi ki, ama daha önce yurt dışında yapılan bir testte 4G’yle birlikte 891 Mbps’lik bir bağlantı hızına yetişilmişti.

Turkcell Teknolojiden Grubu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz; Turkcell mobil şebekesinin Türkiye nüfusunun %99,62’sini kapsadığını söylüyor ve ekliyor; “En geniş mobil geniş bant kapsamına sahibiz.”

Kuruöz’ün verdiği rakamlara göre Turkcell altyapısının taşıdığı trafiğin %92,45’i artık data haline gelmiş durumda. Turkcell şebekesinde bir gün içinde taşınan veri miktarı ise hayret verici düzeyde; tam olarak 593 Terabyte.

Ancak bu rakamlar yeterli değil. Tüketiciler daha fazlasını istiyorlar. Ericsson Küresel Strateji Başkanı Mikael Baeck; “Kullanıcıların yüzde 43’ü mobil cihazlarında bir aksamayı asla kabullenmiyorlar zira cihazlarını hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olarak görüyorlar” diyor ve ekliyor; “Kullanıcıların yarısından fazlası ayda 4 GB ve daha üstü data planına ihtiyaç duyuyor ve yüzde 41’i servis kalitesi artarsa mobil veri kullanımlarını arttıracaklarını söylüyorlar.”

Kullanıcıların daha fazlasını talep ettiği bir dünyada nesnelerin interneti dediğimiz kavramın hayatlarımıza girmesi ile birlikte data trafiğinde şu anda ihtiyaç duyulanın yüzlere belki de binlerce katı kapasiteye ihtiyaç duyacağız. Peki, şebekeler bu yükü kaldırabilecek mi?

Bu sorunun cevabını Kuruöz’ün konuşmasında buluyoruz; “Şu anda 4G ile 30 ila 300 Mbps hızlara ulaşılıyor ve network gecikmeleri 10 milisaniyenin altında. 2020 yılında 1-20 Gbps mobil hızları konuşuyor olacağız ve gecikme hızları 1 milisaniye altına inmiş olacak.”

Kuruöz Turkcell’in geleceğin şebekesini kurmak için çaba harcadığını anlatıyor. Ancak her şey bununla sınırlı değil. Çok daha uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor.

Bu noktada Turkcell Araştırma Geliştirme laboratuvarlarında pek çok çalışma eş zamanlı olarak yürütülmekte. Örneğin Turkcell laboratuvarlarında LTE-Advanced hız rekorunu 891 Mbps ile kırmış durumda. Üç taşıyıcı ile 3G’de 63 Mbps hıza ulaşan dünyanın ilk operatörü.

Turkcell bu başarıları elde edebilmek için 2 binden fazla Turkcell mühendisini istihdam etmiş durumda ve dünyadaki tüm yenilikleri takip edip, daha ticari hale gelmeden, şebekesinde bunları deneyerek nasıl faydalanabileceğini araştırıyor.

Ama 4G’nin de yetmediği bir gün gelecek. Kuruöz o günlere de hazır olduklarını ve şu anda bir 5G girişimi olan Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği’nin bir üyesi olduklarını söylüyor ve ekliyor; “Mobil iletişim teknolojilerinin geleceğine küresel anlamda da katkı sağlıyoruz.”


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

516
admin

0 Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir